Kinderen moeten zich uiteraard nog veel ontwikkelen en daarom is het belangrijk om hun fantasie te verrijken en ze echt kind te laten voelen. Een speelse manier om creativiteit te ontwikkelen is theater. Ook voor andere belangrijke aspecten is het goed zoals het nemen van initiatief, het leren uitdrukken en het stimuleren van samenwerking.
Bovengenoemde vaardigheden worden gestimuleerd als kinderen een toneelstuk gaan oefenen. Het is daarom leuk om een toneelstuk te maken en een kindertheater te organiseren. Misschien weet je niet precies wat er allemaal bij komt kijken om dit mogelijk te maken. Daarom kan dit artikel je helpen bij het maken van een educatief toneelstuk.
Wat moet ik regelen?
Je kunt niet direct beginnen met het maken van een toneelstuk want er komt flink wat voorbereiding bij kijken. Allereerst moet je een onderwerp of thema voor het te spelen stuk bedenken. Na deze brainstormsessie moet je bekijken welke dingen hiervoor nodig zijn. Schrijf de benodigdheden op een flipover en begin daarna met het verzamelen.
Dingen waar je aan moet denken zijn een script dat in veel gevallen nog zelf geschreven moet worden. Er zijn echter ook wel scripts te bestellen zoals bij groep 8 musicals ook wordt gedaan. Begin daarna met het verdelen van de rollen en houdt eventueel audities. Ook moet je denken aan de techniek zoals het licht, het decor, kostuums, rekwisieten en de schmink.
Oefenen
De kinderen moeten wel de tijd krijgen om het toneelstuk voor te bereiden. Ze moeten onder meer de tekst leren en bekijken welke stem ze op moeten zetten. Er komen namelijk vaak typetjes voor die wellicht een ander gedrag vereisen. Daarnaast moeten er dansjes geoefend worden of moet men gezamenlijke liederen leren zingen.
Naast het kindertheater kun je eventueel ook nog een quiz organiseren. Laat een kind de quizmaster spelen terwijl anderen juist de vragen beantwoorden. Natuurlijk kun je afwisselen zodat iedereen een keer de quizmaster is geweest.