Gaatjes

Een gaatje in uw kies is heel vervelend. Het kan zorgen voor gevoeligheid van de tand of zelfs voor pijn. Het is belangrijk om een gaatje in de tand of kies direct te laten behandelen, zodat het niet uitgroeit tot een groter probleem. In onderstaand artikel vindt u meer informatie over hoe gaatjes ontstaan en hoe deze zijn te voorkomen.

Gaatje in kies: ‘tandwolf’

Vroeger werd tandbederf in de volksmond ‘tandwolf’ genoemd. Mensen dachten dat cariës (gaatjes) veroorzaakt werden door kleine beestjes, een soort tandwormen. Tegenwoordig weten we wel beter. Gaatjes worden veroorzaakt door een demineralisatieproces van tandweefsel. Bacteriën in de mond zetten suikers om in zuren, dit verzwakt de tanden en zorgt ervoor dat er gaatjes kunnen ontstaan.

Gaatje in kies voorkomen

De bacteriën die gaatjes veroorzaken zitten in de tandplaque. Deze tandplaque bevat bacteriën en de zuren die ze uitscheiden, stoffen vanuit het speeksel, uit voeding opgeloste stoffen en opgeloste mineralen uit dat deel van de tand dat opgelost is (door tandpasta en speeksel). Wanneer tandplaque voor langere tijd op het tandoppervlak aanwezig blijft dan kan dit het gebit aantasten. Het is daarom belangrijk goed te flossen en te poetsen.

Ontwikkeling van een gaatje

Een beginnend gaatje bestaat uit een witte, doffe plek in het glazuur. Dit noemt men ook wel een ‘laesie’. Na verloop van tijd gaat deze plek verkleuren. De zwakke plek kan zich herstellen door middel van remineralisatie. Als het proces van het gaatje wel doorzet dan zorgt dit ervoor dat het glazuur zo verzwakt raakt dat het afbrokkelt. Hierdoor ontstaat er een holte. Via deze holte krijgen bacteriën vervolgens toegang tot het dentine. Het dentine vinden bacteriën erg smakelijk: dit gedeelte van de tand bestaat uit organisch materiaal: dit maakt de tand rot. Zo komen de bacteriën uiteindelijk terecht bij de tandzenuw. Dit veroorzaakt pijn.

Gaatje in kies behandelen

Een gaatje in een kies is, mits u er op tijd bij bent, goed te behandelen. Wanneer een gaatje nog niet zo ver is dan kan u er, samen met uw tandarts, voor kiezen om verder te gaan met een goede preventie. Dit betekent goed poetsen, flossen en weinig suikers consumeren. Is het gaatje al verder? Dan gaat de tandarts het gaatje vullen. Hiervoor boort hij eerst in het oppervlak van de tand, waarna hij het gat vult met vulling. Deze plek moet vanaf nu altijd goed in de gaten gehouden worden: het blijft een plek waar makkelijk gaatjes ontstaan!