Darmklachten

Verschillende Oorzaken Van Darmklachten

Darmklachten zijn gewoon pijnen, die normaal gesproken gevoeld worden in de buikholte.
Deze pijn wordt gewoonlijk veroorzaakt door problemen met het spijsverteringssysteem.
De ernstigheid van dit soort pijnen varieert met de onderliggende oorzaak.
Het kan als een korte stekende pijn of een lange doffe pijn voelen. Wanneer het ernstig wordt, geven mensen vaak over of krijgen ze darmkrampen.

Grote Oorzaken van Darmklachten

Prikkelbare Darm Syndroom

Dit heeft invloed op de dunne darmen. Het kan zich uiten in krampen in de darmwanden. Het zorgt ervoor, dat er geen normale darmwerking is, wat leidt tot diarree en constipatie, maar ook tot buikpijn. De precieze oorzaak is niet echt duidelijk. De meest voorkomende aanleidingen, zijn hormonale veranderingen, stress en een onbalans van slechte en goede darmbacteriën. De zenuwen in de darmwand worden geprikkeld en dit verergert de klachten.

Verstopping

Een verstopping in de darmen, kan problemen met de stoelgang veroorzaken. Dit komt voor doordat de darmwerking niet goed is of zelfs door voedselvergiftiging. De pijn verergert na een maaltijd. Mensen, die dit probleem hebben geven vaak over van de pijn.

Diverticulitis

Dit is een ontsteking in de darmwand, vaak in de dikke darm. Elke extra druk op de al ontstoken darm door het spijsverteringsproces, leidt tot meer irritatie en zwelling. De klachten worden vaak aan de linker onderhelft van de buik gevoeld na een zware maaltijd. Symptomen zijn onder andere: diarree, koorts en verstopping.

Lactose Intolerantie

Mensen die lactose intolerant zijn kunnen de melksuiker in zuivelproducten niet verteren doordat ze het enzym lactase missen in hun spijsverteringssysteem. De pijn begint onmiddellijk na het eten of drinken van zuivelproducten als kaas, melk of roomijs. Er kan ook opzwelling, krampen en buikpijn optreden.

Andere Oorzaken

Darmklachten na het eten kan ook voorkomen, wanneer voedsel vanuit de maag in de dikke darm terecht komt. Blindedarm ontsteking kan leiden tot uitsmering van een afscheiding in de dikke darm. Iemand, die daaraan leidt kan buikpijnen krijgen aan de rechterkant.