Schimmelinfecties

Schimmelinfecties (MYCOSE)

Wie aan schimmels denkt, ziet beschimmeld brood, kaas of de afwas. Deze organismen zijn geen planten noch dieren en voor hun voeding aangewezen op andere organismen zoals b.v. de mens en kunnen ook dieren en planten aantasten. Vaak leeft de schimmel als parasiet in een zodanige relatie met zijn gastheer, dat deze er weinig van merkt. Echter als de weerstand van de gastheer daalt kan een “onschuldige” schimmelinfectie tot de dood leiden.

Schimmels en hun sporen kunnen, ook onder slechte omstandigheden, lange tijd overleven. Dit is de reden dat ze in geval van ziekte vaak moeilijk zijn te bestrijden.

De schimmels die bij de mens aanleiding kunnen geven tot ziekten (pathogene schimmels) kunnen het best worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:

  1. Verwekkers van algemene (systemische) mycosen die zowel de interne organen als de huid aantasten.
  2. Verwekkers van de dermatomycosen die uitsluitend de huid aantasten en vooral in de -dode- laag, de hoornlaag, de haren en nagels leven.
  3. De eerste groep is vooral van belang als het gaat om ernstig zieke patienten met een lage weerstand zoals bij AIDS-patienten. Deze mycosen zullen hier niet verder ter sprake komen.

De huidmycosen spelen wel een hele belangrijke rol in ons dagelijks leven. Een van de bekendste zijn wellicht de Candida-soorten, die een voorkeur hebben voor warme, vochtige en donkere plekken op het lichaam.

Plaatsen waar we meestal deze infecties tegenkomen zijn :

  • o het hoofd
  • o de nagels
  • o de liezen (luieruitslag)
  • o het onderbeen
  • o de voet (zwemmers-“eczeem”)
  • o de lichaamsplooien (oksels en onder de borsten)
  • o en lichaamsopeningen (zoals de mond, het oor en de vagina).
  • o Vele van de verschillende ziektebeelden die deze mycosen veroorzaken kunnen veelal op eenvoudige wijze worden ontdekt en behandeld door Uw huisarts.
  • o Ook de medicamenteuse behandeling is de afgelopen jaren enorm verbeterd en in vele vormen te verkrijgen, zowel in tablet- als in zalf-vorm. Bekende middelen zijn b.v. Daktarin, Nizoral, Trisporal, Lamisil, Myk en Diflucan.

Ter preventie van schimmelinfecties geldt in het algemeen een goede hygiene en frequent droge schone kleren en schoeisel! Ook een schone leef en eet omgeving evenals gewassen groente en fruit is van groot belang.