Spierpijn

Spierpijn, ofwel myalgie, is pijn in je spieren. Je spieren zorgen voor dat wij ons kunnen bewegen, terwijl ons skelet zorgt voor de stevigheid en stabiliteit. Door de spieren afwisselen samen te trekken of te ontspannen kunnen wij ons skelet, en daarmee ons gehele lichaam, in beweging zetten.

Er zijn twee verschillende vormen van spierpijn, te weten vroege spierpijn en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn

Vroege spierpijn ontstaan tijdens of direct na een inspanning en uit zich door een branderig gevoel in de spieren ten gevolge van een opeenstapeling van melkzuren in de spieren. Hierdoor worden de zenuwuiteinden geprikkeld, hetgeen wij als pijn ervaren.  Om te kunnen bewegen hebben wij energie nodig. Dat wordt gemaakt uit glucose (suiker). Hierdoor ontstaat echter ook een afvalstof. Die afvalstof heet melkzuur. Dat melkzuur wordt vervolgens weer afgebroken in de lever. Als je zeer intensief gaat bewegen, heb je dus meer energie nodig, maar ontstaat ook meer melkzuur. Als er op een gegeven moment meer melkzuur wordt aangemaakt dan je lever kan afbreken, dan ontstaat er een probleem. Het overtollige melkzuur zal zich dan namelijk gaan ophopen in de spieren, waardoor deze zullen gaan verzuren. Hierdoor zullen je spieren gaan verkrampen, hetgeen pijn doet.

Verlate spierpijn

Verlate spierpijn is die spierpijn die pas 24 tot 48 uur nadat je hebt gesport optreedt. Anders dan vroege spierpijn wordt verlate spierpijn veroorzaakt door kleine beschadigingen in je spierweefsel in de vorm van hele kleine scheurtjes. Door deze beschadigingen van je spieren gaan deze pijn doen en kun je ze als gevolg daarvan ook minder belasten. Deze kleine scheurtjes in je spieren zijn heel erg klein, zo klein zelfs dat ze in het geheel niet slechts voor je spieren zijn. Ze zorgen er juist voor dat je spieren aansterken en zelfs sterker worden dan daarvoor.  Dit heet super compensatie, hetgeen betekent dat je lichaam zich dusdanig herstelt dat het boven het niveau van voor het ontstaan van de beschadigingen door extra spiervezels aan te maken. Hiermee bereidt het lichaam zich voor op een volgende zware belasting.

Oorzaak spierpijn

Ophoping van melkzuur in je spieren zijn de oorzaak van vroege spierpijn. Verlate spierpijn daarentegen ontstaat als gevolg van overbelasting of een slechte warming-up. Daarnaast kan spierpijn ontstaan als je van een warme in eens naar een koude omgeving gaat. Het is echter ook mogelijk dat spierpijn een symptoom is van een of andere ziekte, bijvoorbeeld bij griep of een ontsteking ergens in je lichaam.

Spierpijn die langer dan 3 maanden aanhoudt noemen we chronische spierpijn.