Meest gemaakte misvattingen over diabetes

Diabetes, ofwel suikerziekte, is bij iedereen wel bekend. Echter is er niet bij iedereen bekend wat deze ziekte precies inhoudt. Er gaan veel fabels en misvattingen de ronde over deze ziekte, waarvan wij er 4 met dit artikel graag de kop in willen drukken. U kunt overigens altijd een diabetes test laten uitvoeren.

1. Ik zou het wel weten als ik diabetes had

Dit is niet zomaar een misvatting, maar ook nog eens een gevaarlijke. Van België is bekend dat de helft van de diabetes gevallen niet gediagnosticeerd worden, waardoor ze ook niet behandeld kunnen worden. Het is erg belangrijk om te weten of je diabetes hebt, omdat de gevolgen veel minder ernstig zullen zijn als de ziekte onder controle is door deze te behandelen. Daarom is het af en toe doen van een diabetes test zeker aan te raden. Kijk ook naar de risicofactoren (diabetes in de familie, overgewicht, etc.) of jij misschien meer kans hebt.

2. Ik heb maar een beetje diabetes

Fout. Je hebt het wel of je hebt het niet. Je hebt niet maar ‘een beetje’ diabetes. De misvatting hierin zit hem in de twee types diabetes die er zijn. Type 2 houdt in dat je lichaam te weinig insuline aanmaakt en hier niet goed op reageert. Wel 9 op de 10 mensen hebben deze vorm van diabetes. Door middel van de juiste voeding en medicijnen is dit goed op te lossen. Type 1 houdt in dat je lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt, omdat het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernielt. Dit is op te lossen door zelf insuline in te spuiten, of zelfs door een inwendige insulinepomp aan te laten brengen die dit automatisch doet. Hierdoor wordt type 2 soms benaderd als een ‘beetje’ diabetes, maar dit klopt dus niet.

3. Je krijgt diabetes door te veel snoepen

Suiker eten is niet de oorzaak van diabetes. Er komen andere dingen bij kijken die fout gaan in je lichaam. Dit ligt bij je alvleesklier die onvoldoende of geen insuline meer aanmaakt. Al is niet precies bekend waarom dit gebeurt, is wel zeker dat dit niet komt door het eten van suiker. Wat wél zo is, is dat het eten van veel suikers zorgt dat je meer vet en calorieën aanmaakt. Hierdoor wordt je dikker en dat kan wel weer een groter risico vormen voor het krijgen van type 2.

4. Diabetes is te genezen

Helaas moeten we zeggen dat diabetes niet te genezen is. Wat wel een mogelijkheid is, maar een zware ingreep is die risico’s met zich meebrengt, is een transplantatie van de alvleesklier voor mensen met type 1. Daarbij moeten deze mensen dan de rest van hun leven alsnog aan de medicijnen om te zorgen dat het orgaan niet wordt afgestoten. Dit is dus niet iets dat zomaar wordt gedaan, tenzij er levensgevaar is door diabetescomplicaties. Ook wordt er momenteel onderzoek gedaan naar een transplantatie van de cellen die insuline produceren. Echter zijn deze mogelijkheden geen optie voor type 2 patiënten, omdat hun hele lichaam toch al slecht reageert op insuline. Voor mensen met deze type 2 is het wel mogelijk om door gezond leven en een goede etensstijl de bloedsuikerspiegel binnen de perken te houden. Het is echter niet genezen, maar gecontroleerd.