Hoe werkt een lensimplantatie?

Voor mensen die contactlenzen dragen of toe zijn aan contactlenzen omdat hun ogen achteruit zijn gegaan kan het ondergaan van een lensimplantatie een overweging zijn. Bij een lensimplantatie wordt er in het oog een kunstlens aangebracht. Die kunstlens wordt voor de natuurlijke ooglens geplaatst en kan dus in feite worden gezien als een soort permanente contactlens. Een van de grootste voordelen van een lensimplantaat ten opzichte van het dragen van contactlenzen is, dat je niet iedere dag weer je contactlenzen moet in doen en er weer uit halen aan het einde van de dag. Daarnaast ben je ook geen tijd meer kwijt aan het schoonmaken en onderhouden van de contactlenzen.

Lensimplantaat als ooglaseren niet mogelijk is

Een ooglaserbehandeling is niet voor iedereen geschikt. Als je een oogafwijking hebt groter dan -10 of bijvoorbeeld een heel dun hoornvlies hebt, dan kom je niet in aanmerking voor ogen laseren. In dat geval kan er dus een lensimplantaat worden aangebracht. Het resultaat is hetzelfde als bij de traditionele ooglaserbehandeling, je kunt na de ingreep weer gewoon scherp zien, zonder bril of contactlenzen te hoeven dragen.

Voorzetlens of vervanglens

Als bij lensimplantatie gebruik wordt gemaakt van een voorzetlens dan wordt er een kunstlens in het oog aangebracht over de natuurlijke lens heen. Uw eigen ooglens blijft dus gewoon op zijn plaats zitten. Een voorzetlens is geschikt voor mensen tussen de 20 en de 55. Als de voorzetlens om welke reden dan ook niet bevalt dan is deze eenvoudig weer te verwijderen, het proces is dus niet onomkeerbaar.
Wordt er bij de lensimplantatie gebruik gemaakt van een vervanglens, dan verloopt de ingreep anders. Bij een aanbrengen van een vervanglens wordt de eigen ooglens vervangen. Dat is uiteraard ingrijpender dan het plaatsen van een voorzetlens over uw eigen ooglens heen. Of u geschikt bent voor een voorzetlens of vervanglens kan worden onderzocht door een refractiechirurg en/of een optometrist.

Nazorg na de lensimplantatie

Na de ingreep zal de chirurg met behulp van een microscoop controleren of de lens goed geplaatst is. Vervolgens wordt het oog dat is behandeld afgedekt tot de volgende dag ter bescherming. U krijgt nog een aantal instructies mee voor thuis tijdens een kort gesprek na de behandeling. Als er bij een voorzetlens is geplaatst volgt er in de meeste gevallen na enige tijd nog een oogdrukmeting om te controleren of de oogdruk goed is. Is alles in orde dan kunt u in principe vrij snel na de behandeling weer naar huis. Na een week ongeveer moet u terug voor controle en als beide ogen behandeld moeten worden, krijgt u de ingreep voor het tweede oog ongeveer twee weken na de eerste behandeling.